Arepas jsou srdcem venezuelské a kolumbijské kuchyně – jednoduché, ale neuvěřitelně chutné kukuřičné placky, které dokážou proměnit každý den ve svátek.
Jsou vyrobené z kukuřičné mouky a vody, lehce osolené a poté pečené nebo smažené do zlatova. Zvenku křupavé, uvnitř vláčné a nadýchané.
Tento tradiční pokrm je neuvěřitelně všestranný – můžeš ho naplnit čímkoli, co máš rád: šťavnatým masem, rozteklým sýrem, avokádem, fazolemi nebo zeleninou.
V Latinské Americe se arepas jí od snídaně po večeři – a není divu. Jsou bezlepkové, výživné a dokonale ladí s jakoukoli náplní.
🌽 Recept na domácí venezuelské arepas
Suroviny:
-
2 šálky Harina PAN Blanco
-
1½ šálku teplé vody
-
1½ lžičky soli
-
2 lžíce oleje (olivového nebo rostlinného)
-
2 hrudky vařeného, nasekaného kuřecího masa
-
1 cibule (nakrájená na kostičky)
-
1 paprika (nakrájená na kostičky)
-
2 stroužky česneku (nasekané)
-
1 lžička koriandru (nasekaného)
-
½ lžičky kmínu
-
Sůl a pepř podle chuti
-
Sýr (např. bílý nebo cheddar, na posypání)
Postup:
-
Ve velké míse smíchej Harina PAN Blanco se solí.
Přidej teplou vodu a olej a míchej, dokud nevznikne hladké těsto podobné plastelíně. Pokud je příliš suché, přidej trochu vody. -
Nech těsto odpočinout 5 minut.
-
Mezitím si připrav náplň – na pánvi orestuj cibuli, papriku a česnek, přidej kuřecí maso, koriandr, kmín, sůl a pepř. Promíchej a nech prohřát.
-
Z těsta vytvaruj kulaté placičky silné asi 1 cm.
-
Na pánvi rozehřej trochu oleje a arepas smaž z obou stran, dokud nezezlátnou (cca 5 minut z každé strany).
-
Po usmažení je polož na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný olej.
-
Každou arepu rozkroj z poloviny, aby vznikla kapsa, a naplň ji masovou směsí a sýrem.
Podávej teplé, ideálně s domácím guacamole nebo pikantní omáčkou.
Jednoduché, syté a naprosto návykové.
🛒 Chceš si je připravit doma?
Stačí ti kvalitní Harina PAN Blanco – originální venezuelská kukuřičná mouka, kterou používají i místní kuchaři.
Nakoupíš ji přímo u nás 👉 Harina PAN Blanco 1 kg

