Pão de Queijo: Pravé brazilské sýrové bochánky u vás doma

Pão de Queijo (20 porcí) by Zulay

Tradiční brazilské sýrové bochánky

Ingredience

  • 500 g Polvilho Azedo Yoki (k dostání na mitierra.cz)

  • 150 ml rostlinného oleje

  • 150 ml plnotučného mléka

  • 150 ml vody

  • 100 g strouhaného sýra Gouda

  • 100 g strouhané mozzarelly

  • 100 g strouhaného parmazánu

  • 2 vejce

  • 1 lžíce soli


Postup přípravy

1. Zahřátí tekutin

Do hrnce nalijte olej, mléko a vodu.
Zahřejte na středním ohni a míchejte, dokud směs nezačne lehce vřít (stačí, když se objeví malé bublinky).

2. Příprava těsta

  1. Do velké mísy nasypejte 500 g polvilho azedo a přidejte sůl.

  2. Zalijte škrob horkou tekutou směsí.

  3. Pomocí vařečky nebo rukou promíchejte a začněte hnětat, dokud hmota lehce nevychladne.

  4. Přidejte vejce a znovu propracujte.

  5. Nakonec vmíchejte všechny tři druhy sýrů a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na prsty.

3. Odpočinek těsta

Těsto zakryjte a nechte 15 minut odpočívat.

4. Tvarování

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (cca 10 minut).

  2. Na plech položte pečicí papír.

  3. Ruce si potřete trochou oleje, aby se těsto nelepilo.

  4. Tvořte malé kuličky velikosti vlašského ořechu a pokládejte je na plech.

5. Pečení

Pečte při 200 °C asi 10 minut, nebo dokud nejsou bochánky zlatavé podle vaší chuti.


Tipy navíc

  • Méně nafouknuté bochánky:
    Pokud nechcete, aby se pão de queijo příliš nafouklo, smíchejte
    250 g Polvilho Azedo + 250 g Polvilho Doce.
    Výsledek bude kompaktnější a pravidelnější.

  • Možnost zamražení:
    Kuličky můžete dát do mrazáku a upéct kdykoliv později.
    Pečou se přímo zmražené – stačí přidat 2–3 minuty navíc.